Zeiltocht Palingrace op unieke botters

Dit Zeilarrangement in Spakjenburg is inclusief:

  • Huur schip 
  • Ontvangst met koffie/thee en cake
  • Schippersborrel 
  • Borrelhapjes
  • BBQ en visbakken
  • Onbeperkt consumpties

Prijs: vanaf € 135,00 p.p. exclusief btw (All-in)

Duur: van 13.00 tot 20.00 uur.
Minimum aantal personen is 12.

Overige informatie

Accommodatie: (optioneel)
Overnachting in een hotel op basis van tweepersoonskamers, inclusief ontbijtbuffet à € 35,00 p.p. exclusief btw.

Handig om te weten:

  • Kledingadvies: stevige schoenen, regenkleding (jas & broek) en reservekleding.
  • De locatie (terras en restaurant) zijn niet exclusief, er kunnen andere groepen en/of passanten aanwezig zijn.
  • Het meedoen aan de palingrace geschiedt op eigen risico. Het is zeker niet zonder gevaar. Hiervoor wordt een veiligheid instructie gegeven en er zijn zwemvesten aanwezig.
  • Ieder team vaart op een botter met een schipper en maat.

De prijs van dit arrangement is geldig tot en met 31 december 2023.

Palingrace

Koelewijn Jacob van Jan is één van de bekendste visrokers met een rijke historie. Overgrootvader Jacob, de zoon van Jan, is al rond 1900 begonnen met het roken van vis in Spakenburg. Na begonnen te zijn met alleen het verkopen van gerookte haringen, kwam er al gauw een klein handeltje in groente bij. Later ook de Anjovis en natuurlijk Paling.

Zeilen en een bezoek aan een palingrokerij!

Koelewijn Jacob van Jan is één van de bekendste visrokers met een rijke historie. Overgrootvader Jacob, de zoon van Jan, is al rond 1900 begonnen met het roken van vis in Spakenburg. Na begonnen te zijn met alleen het verkopen van gerookte haringen, kwam er al gauw een klein handeltje in groente bij. Later ook de Anjovis en natuurlijk Paling. Zo konden de bewoners van Spakenburg zich voorzien in hun totale levensonderhoud. De vissers op de botters vingen de vis en zo was de cirkel rond.

Het programma:

  13:00 Ontvangst in ‘t Schippershuys met koffie/thee en Spakenburgse keek.
  13:20 Eindje lopen door het dorp heen naar de palingrokerij.
  13:35 Rondleiding palingrokerij.14:35 Palaver met een korte uitleg over het programma en het indelen van de schepen.
  14:45 Afvaart. De Zeilen worden gehesen en de ontdekkingsreis gaat beginnen!
  15:00 Wat is een zeiltocht zonder Schippersborrel?
  16:00 Borrelhapjes. En tijdens het varen ontbeert het je uiteraard niets aan de nodige consumpties!
  17:45 Terugkeer in de haven van Spakenburg.
  18:00 De BBQ wacht je op in ons knusse havenrestaurant ‘t Schippershuys, en/of het visbakken op onze traditionele wijze aan boord van onze Botters in de haven.
  20:00 Einde arrangement. Dank voor jullie gezelligheid, tot ziens, en behouden thuisvaart!

9.0 | 1 review

Reviews van gasten

J.L. Doornbos

9

Het was een topdag, prachtig zeilweer en de bemanning was ook super. Luxe lunch en hapjes aan boord en de BBQ en het visbakken aan het eind van de dag was van prima kwaliteit. Zal het anderen ook zeer zeker aanraden.

Mogelijkheden

De volgende faciliteiten zijn beschikbaar bij deze locatie. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 • parkeren
 • restaurant

Zeilenopeenbotter.nl

Heerlijk samen zeilen

Vissen, zeilen, aanpakken, dat was het leven van een Spakenburger visserman. Met zijn botter bedwong hij de ruige zuiderzee. Een week van huis om terug te komen met o.a haring en paling. Gelukkig is het allemaal niet zo erg meer, maar het hijsen van de zeilen, het bedienen van de zwaarden en de helmstok vasthouden is samen met de schipper nog steeds een must.


Een dag deze nostalgie beleven kan nog op deze varende monumenten van meer dan 100 jaar oud. Met verschillende mogelijkheden van haring happen tot visroken . Bij slecht weer kunnen we altijd terecht in ons oergezellige schippershuys of in ons museumcafé De Korporaal, waar de nostalgie van vroeger herleeft.

Zeilenopeenbotter.nl

Een dag deze nostalgie beleven kan nog op deze varende monumenten van meer dan 100 jaar oud. Met verschillende mogelijkheden van haring happen tot visroken. Bij slecht weer kunnen we altijd terecht in ons oergezellige schippershuys of in ons museumcafé De Korporaal, waar de nostalgie van vroeger herleeft.


U kunt terecht voor een familiedag, vrijgezellenfeestje, dagje uit met de mannen of gezellig met vriendinnen, een familiefeest op het water of een dag, middag of avond gezellig zeilen met vrienden.

Botters

Van de 55 botters die er momenteel nog zijn hebben wij er 5 in ons bezit, daarnaast bezitten wij een Wieringer Aak. Er liggen in Spakenburg momenteel nog 30 schepen in de museum haven.


De authentieke schepen zijn zorgvuldig gerestaureerd en varen met schipper en knecht voor ieder die dat wil.


De botters waarvan er vroeger meer dan 200 waren in Spakenburg, zijn stuk voor stuk historische monumenten met een eigen verhaal. De wieringeraak WR54 is een speciaal verhaal. Dit schip heeft vele jaren op Wieringen gevist en is geheel authentiek.

Vertrekhaven

U gaat aan boord in de schitterende haven van Spakenburg. Op elke botter kunnen maximaal 12 gasten mee naast de bemanning. U vaart uit de haven en afhankelijk van de tijd en het programma varen we de Zuiderzee op.